Στις 4 του φετινού Μαΐου η συγγραφέας Λίσα Πράις έστελνε μήνυμα στους πολυάριθμους φίλους και γνωστούς της: «Σήμερα φεύγω για την ευρωπαϊκή περιοδεία προώθησης του βιβλίου μου. Ήταν εξαιρετικός ο συντονισμός της ατζέντισσάς μου του εξωτερικού Heather, στην οποία οφείλω πολλές ευχαριστίες. Κατευθύνομαι αρχικώς προς την Ισπανία, κι έπειτα προς τη Λισαβόνα, Πορτογαλία, όπου θα παραμείνω το διάστημα 13-16 Μαΐου. Επόμενος προορισμός η Ιταλία, για το Φεστιβάλ Βιβλίου του Τορίνο – εκεί θα μιλήσω την Παρασκευή στις 2.30 μ.μ. Εν συνεχεία πετώ για την Ιστανμπούλ, Τουρκία, όπου θα έχω διάφορες συναντήσεις και ομιλίες. Και επειδή δεν έχω ακόμη επαρκείς πληροφορίες για το ακριβές πρόγραμμα συναντήσεων, δεξιώσεων και ομιλιών, παρακαλώ ρίξτε μια ματιά στο Facebook ή στο twitter μου. Ασφαλώς και θα σας δείξω φωτογραφίες από αυτό το ταξίδι. Εάν όμως κατοικείτε σε μια από τις πόλεις αυτές, ελπίζω να συναντηθούμε σύντομα».
Σκέπτομαι πως και σε αυτό στάθηκε τυχερή η Λίσα Πράις, καθότι μανιώδης ταξιδιάρα. Έχει επισκεφθεί, λέει, τις περισσότερες χώρες της γης. Εκ των υστέρων, όμως, και αφού αφοσιώθηκε στη συγγραφή αυτού του καταπληκτικού βιβλίου, βεβαιώθηκε ότι τα πιο όμορφα ταξίδια είναι αυτά που πραγματοποιεί κάποιος με τη φαντασία. Προηγουμένως είχε σπουδάσει φωτογραφία και λογοτεχνία.
Το άλλο τυχερό της Πράις είναι ότι είδε το πρώτο της βιβλίο να μεταφράζεται και να κυκλοφορεί σε τριάντα χώρες, μόλις μέσα σε έναν χρόνο (πρώτη έκδοση 12 Μαρτίου 2012, Delacorte Press), να λαμβάνει δε θερμές έως ενθουσιώδεις κριτικές, όπως αυτήν λ.χ. από την Susan Carpenter, των LA Times: «Το Starters, με την άψογη δομή του, υπερβαίνει αυτό που λέμε ’’τρομακτική ιδέα’’. Το βιβλίο, ένα αριστούργημα της δυστοπικής επιστημονικής φαντασίας, είναι η τρομακτική αρχή μιας ιστορίας με απρόσμενο τέλος, που αφήνει τον αναγνώστη αποσβολωμένο στο κάθισμά του…». Ή αλλού: «Αν ψάχνετε το καινούργιο καλύτερο βιβλίο ανάμεσα στην πληθώρα των εφηβικών μυθιστορημάτων, αναζητήστε το Starters της Λίσα Πράις».
Προσωπικώς δεν καθηλώθηκα στο κάθισμά μου, ομολογώ όμως πως συγκινήθηκα. Και όσο κι αν φαίνεται ασυνήθιστο το να συγκινείται ένας μεγάλος άνθρωπος από μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, θα εξηγούσα πως στο βιβλίο υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ωραίες, γλυκές και βαθιές συγκινήσεις: η ισχυρή αδελφική αγάπη, η στοργή και η ευθύνη, η απουσία των γονέων, αν και πάντοτε παρόντων στις σκέψεις των παιδιών τους, οι προσπάθειες για επιβίωση και για συνέπεια.
Έπειτα, το μυθιστόρημα της Πράις κραυγάζει κατά του πολέμου. Κραυγή απόγνωσης, όμως. Όμοια με την κραυγή που εκβάλλει ο άνθρωπος στον συγκλονιστικό πίνακα του Νορβηγού Έντβαρτ Μουνκ (Edvard Munch, 1863-1944) ο οποίος, αναφερόμενος στο έργο του του 1893, εξομολογήθηκε: «Περπατούσα σ’ ένα μονοπάτι με δυο φίλους, ο ήλιος έπεφτε, ξαφνικά ο ουρανός έγινε κόκκινος σαν αίμα. Σταμάτησα νιώθοντας εξαντλημένος και στηρίχτηκα στο φράχτη. Αίμα και γλώσσες φωτιάς πάνω από το μαύρο-μπλε φιόρδ και την πόλη, οι φίλοι μου προχώρησαν κι εγώ έμεινα εκεί τρέμοντας από την αγωνία κι ένιωσα ένα ατέλειωτο ουρλιαχτό να διαπερνά τη φύση».
Παρόμοιο ουρλιαχτό ακούγεται απ’ άκρη σ’ άκρη στην πόλη του Λος Άντζελες, τη ρημαγμένη από πολέμους και γενοκτονίες. «Έχουμε πόλεμο. Πρέπει να μάθεις να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου. Το ίδιο και ο Τάιλερ», είχε απευθυνθεί στην έφηβη Κάλι, ηρωίδα του μυθιστορήματος, ο πατέρας της. «Μα ο πόλεμος δεν έχει φτάσει εδώ, μπαμπά». Εκείνη την εποχή οι συγκρούσεις διεξάγονταν στον Ειρηνικό. «Όχι ακόμη, Καλ, κόρη μου. Μα θα ’ρθει κι εδώ». Αγωνιούσε ο πατέρας και δεν είχε άδικο: έπειτα από δυο χρόνια, ο Πόλεμος των Σπορίων ρήμαξε τις ζωές όλων. Συγκρούσεις με βιολογικά όπλα που αφανίζουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί εναντίον τους. Οι μόνοι που επιζούν από τον χαλασμό είναι οι νέοι κάτω των είκοσι ετών, οι Starters, και εκείνοι που είναι άνω των εξήντα ετών, οι Enders. Κι αυτό λόγω του ότι ανήκαν σε πιο ευάλωτες ηλικίες – αυτούς η κυβέρνηση αποφάσισε να τους εμβολιάσει πρώτους ενάντια στα γενοκτόνα σπόρια. Οι άλλοι δεν πρόλαβαν να εμβολιασθούν. Κατά τα άλλα, χάος. Καμένη, λεηλατημένη πόλη, θάνατοι από χημικά, θάνατοι και από πείνα και από ασθένειες μεταδοτικές, κτίρια γκρεμισμένα, καπνοί, ληστείες, επιθέσεις, δίψα, κρύο, εξαθλίωση, σειρήνες, καταλήψεις. Οι στρατονόμοι. Και οι λιποτάκτες. Και οι σπαρακτικές κραυγές που αντηχούν μονίμως. Η φρίκη!
Η Κάλι, δεκαεξάχρονη πια, και ο Τάιλερ, ο μικρότερος αδελφός της, ορφανεύουν. Τώρα η κοπέλα είναι μάνα και πατέρας για τον μικρούλη, που πάσχει από σπάνια δυσλειτουργία των πνευμόνων. Άτομο υπεύθυνο, σοβαρό και γενναίο, προσπαθεί να κάνει κάπως ασφαλή την ζωή του αδελφού της, ανετότερη, όσο μπορεί πιο ευχάριστη. Κάνουν κατάληψη σε κτίρια γραφείων μισογκρεμισμένα, φως δεν έχουν, τροφή δεν έχουν, μήτε νερό, γεμίζουν πληγές τα χέρια της από τις επιθέσεις και τις συμπλοκές στους δρόμους, μόνη στήριξή τους ένας φίλος, ο Μάικλ, με τον οποίο συγκατοικούν, και μοναδική τους χαρά οι αναμνήσεις από δυο θαυμάσιους γονείς – και οι οικογενειακές φωτογραφίες, τις οποίες χάνουν όταν το οίκημα εκκενώνεται.
Υπάρχει ελπίδα να μεταφερθεί ο αδελφούλης της σ’ ένα σπιτικό ασφαλές, να τραφεί καλά, να μη βήχει τόσο εξαντλητικά και λόγω της υγρασίας, να μη μελαγχολεί ξαπλωμένος στον υπνόσακο, να ξαστερώσει το μουτράκι του, να ιαθεί; Φαίνεται πως υπάρχει. Το όνομα της ελπίδας; Τράπεζα Σώματος. Εκεί, και στη διεύθυνση Εκλεκτοί Προορισμοί, ορισμένοι ηλικιωμένοι Έντερς, κλονισμένοι από πάσης φύσεως ασθένειες αλλά και από τον ανάλγητο χρόνο, πληρώνοντας αδρά, αποκτούν το σώμα και τη μορφή ενός επιθυμητού εφήβου για μια εβδομάδα, για δυο, για έναν μήνα. Οι έφηβοι της ανάγκης και της απελπισίας νοικιάζουν το σώμα τους για όσο χρειαστεί, έναντι ικανοποιητικής αμοιβής. Και βέβαια, «αν ζεις στο δρόμο έναν ολόκληρο χρόνο, είσαι πάντα πεινασμένος… Κοιτάζω το είδωλό μου. Ρούχα κουρελιασμένα και πρόσωπο βρομισμένο. Μακριά μαλλιά που πέφτουν ξεχτένιστα, όλο κόμπους». Κι ένα τρυφερό, ταλαίπωρο αγοράκι που την περιμένει για ένα χάδι, για μια μπουκιά ψωμί ή, Θεέ μου, ένα ζαχαρωτό.
«Θα λείψω για μια δυο μέρες. Θα πάω να βρω λεφτά», λέει κοιτώντας απελπισμένη το ρουφηγμένο πρόσωπο του αδελφού της. Και γραμμή για τα γραφεία των Εκλεκτών Προορισμών. Την έλουσαν, την έπλυναν, της άλλαξαν ρούχα και κόμμωση. Την ετοίμασαν σαν νυφούλα. «Η ενοικιάστρια θα ζήσει τη δική σου ζωή για όσο πληρώσει. Σαν να είναι μες στο σώμα σου. Σου εμφυτεύουμε ένα μικροτσίπ στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου. Έπειτα, συνδέουμε τα εγκεφαλικά σου κύματα με τον υπολογιστή, ο οποίος συνδέει τις δυο σας. Δότρια και ενοικιάστρια. Η ενοικιάστρια θα κατακτήσει νοερά το σώμα σου. Εσύ θα κοιμάσαι… Και σε διαβεβαιώνουμε ότι κατά τη δωδεκάμηνη λειτουργία μας, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα». Εφιάλτης. Όμως, «ο αδελφός μου θα είναι στα ζεστά, κάθε βράδυ. Σε αληθινό σπίτι…»
Πλην, το μικροτσίπ παρουσίασε πρόβλημα λειτουργίας. Αλλά αποκάλυψε και το σατανικό και υστερόβουλο σχέδιο της ενοικιάστριάς της…
Σελίδες συναρπαστικές, με ταραχώδη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πλοκή, που, εκτός όλων των άλλων, μιλούν για την εμμονή, ουκ ολίγων, στην αιώνια νιότη, στην αφθαρσία και στην ομορφιά, όποιο κι αν είναι το τίμημα για την απόκτησή τους. Αλλά και σελίδες που υμνούν την αγάπη και το αγλάισμα της καθαρής καρδιάς. Σελίδες που συνεπαίρνουν, καθώς το τέλος έρχεται λυτρωτικό και επιθυμητό, εφευρετικό, αντάξιο της ουρανόπεμπτης, νεαρής ηρωίδας, της μάνας για τον αδελφό της, της ευγενούς ύπαρξης που ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των γονιών της. Και, βέβαια, όλων όσοι διψούν για το καλό.
Το μυθιστόρημα της προικισμένης Λίσα Πράις, από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, παρέμεινε στη λίστα των δέκα καλύτερων βιβλίων της περυσινής χρονιάς στο AMAZON, ενώ ήταν ανάμεσα στα ευπώλητα βιβλία των βιβλιοπωλείων Αμερικής και Ευρώπης. Εντός ολίγου πρόκειται να κυκλοφορήσει η συνέχεια της ιστορίας, τιτλοφορούμενη Enders.