Γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας, από δεκαεπτά ετών, όμως, ζει στην Αθήνα. Έμαθε Βιβλιοθηκονομία στην Εθνική Βιβλιοθήκη κοντά στον Ευάγγελο Φωτιάδη και αγγλικά στο κολέγιο Sain Godrigs (Λονδίνο). Εργάσθηκε στο δημόσιο (ΟΑΕΔ) όπου έζησε από κοντά τα προβλήματα των ανέργων, των μεταναστών, των εποχικών εργατών, καθώς και των Ελλήνων εργατών στις χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα τυπώνεται το πρώτο της βιβλίο, συλλογή διηγημάτων. Επίσης άρχισαν να δημοσιεύονται κείμενά της σε εφημερίδες όπως “Τα Νέα”, η “Ελευθεροτυπία”, “Το Βήμα”, “Ριζοσπάστης”, “Καθημερινή” κ.α., ενώ επί είκοσι επτά χρόνια ήταν τακτική συνεργάτις της “Ελευθεροτυπίας” στη σελίδα του βιβλίου και στο Press Publica. Ακόμη, συνεργάζεται τακτικά με το diastixo.gr όπως επίσης κείμενά της δημοσιεύονται και στο bookbar.gr. Δίδαξε παιδική λογοτεχνία στη Λεόντειο σχολή και επί σειρά ετών ήταν αναγνώστρια σε γνωστό εκδοτικό οίκο.
Το εφηβικό μυθιστόρημά της “Κάποτε ο Κυνηγός” απέσπασε τον Έπαινο της ΟΥΝΕΣΚΟ (1997) στον παγκόσμιο διαγωνισμό νεανικής λογοτεχνίας με θέμα την ανοχή και την κατανόηση ανάμεσα στους λαούς. Το βιβλίο τιμήθηκε και με το Βραβείο Κύκλου Ελληνικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ). Έλαβε επίσης και το Κρατικό Βραβείο (Υπ. Πολιτισμού).
Το ιστορικό μυθιστόρημά της «Ο Κάβος του Αγίου Αγγέλου» ήταν υποψήφιο για βράβευση το 2000 και ήδη βρίσκεται στη δέκατη τρίτη ανατύπωση ενώ υπάρχουν μάλιστα προτάσεις για την μετάφρασή του σε άλλες γλώσσες.
Το ιστορικό μυθιστόρημά της «Ποθητή, Χρόνια σαν τη φωτιά» τιμήθηκε με το βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων (2002). Ήδη διδάσκεται σε Γυμνάσια και Λύκεια των Αθηνών και της επαρχίας.
Το βιβλίο της «Η καλεσμένη των Χριστουγέννων» ήταν υποψήφιο για το βραβείο βιβλίου για μεγάλα παιδιά του περιοδικού «Διαβάζω» (2011).
Το εφηβικό της μυθιστόρημα «Η Χαρούλα στους εφτά ουρανούς» τιμήθηκε το 2014 με το βραβείο Εφηβικής Λογοτεχνίας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δεκαοκτώ βιβλία της. Από αυτά τρία έχουν γίνει σίριαλ (με γνωστότερο τον «Κήπο με τ’ Αγάλματα»), και διηγήματά της έχουν μεταφραστεί σε τέσσερις γλώσσες (γερμανικά, δανέζικα, αγγλικά, σουηδικά). Έχει συνεργαστεί με το ραδιόφωνο και με την τηλεόραση σε εκπομπές βιβλίου.
Κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει σε ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας διηγήματα, άρθρα, ταξιδιωτικά, πορτρέτα συγγραφέων και συχνά επισκέπτεται σχολεία σε διάφορες πόλεις και χωριά, δήμους και συλλόγους όπου δίνει διαλέξεις σχετικώς με το βιβλίο.
Κείμενα της Ελένης Σαραντίτη υπάρχουν στο «Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων» της Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και στα «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» των Τεχνικών και Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων, Α’ τάξη, επίσης έκδ. του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α’ Γυμνασίου, οι μαθητές διδάσκονται αποσπάσματα από το νεανικό μυθιστόρημά της «Κάποτε ο Κυνηγός».
Επίσης στις 2 Μαΐου 2011, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (παράρτημα της ΙΒΒΥ), την τίμησε με το Μεγάλο Βραβείο «Πηνελόπη Δέλτα 2011» για την προσφορά της στο ελληνικό παιδικό βιβλίο.
Τελευταίως κυκλοφόρησε, με επιτυχία, το ιστορικό μυθιστόρημα «Οι Άνθρωποι του Βορρά- Βίκινγκς- Η ιστορία τους»