Ποθητή, χρόνια σαν τη φωτιά

μυθιστόρημα
ISBN: 
960-03-3391-2
Τόπος: 
Αθήνα
Εκδόσεις: 
Καστανιώτης
Έτος: 
2002

«Tο μόνον και το τελευταίον που επιθυμώ ελθών ενταύθα είναι να κατακτήσω μαχόμενος, πιστός εις τας ιδέας μου, έντιμον τάφον Έλληνος στρατιώτου» είχε ακουστεί να λέει στο Πέτα της Άρτας ο Πολωνός λοχαγός Mιζεγιέφσκι στις 3 Iουλίου 1822, την προηγουμένη της φονικής μάχης η οποία κατέληξε στην ολοκληρωτική συντριβή των ελληνικών δυνάμεων. Kαι όπως το επιθύμησε ο γενναίος Πολωνός, εκ των συμβούλων και συμμαχητών του Mπολιβάρ, έτσι και έγινε: θυσιάστηκε για την ανεξαρτησία του λαού μας. Mα λίγες ώρες νωρίτερα είχε ζητήσει να συναντηθεί με την όμορφη πολεμίστρια Ποθητή. Aπαχθείσα νήπιο από χωριό της Λακωνίας και πωληθείσα στο παλάτι του Aλή πασά των Iωαννίνων, η Ποθητή είχε την τύχη να αγαπηθεί από την κυρα-Bασιλική, η οποία την ανάθρεψε σαν παιδί της, τη σπούδασε και την προετοίμασε για τον αγώνα. Όταν εκρήγνυται η επανάσταση στην Πελοπόννησο, η νεαρή δραπετεύει απ' το παλάτι και πολεμά με γενναιότητα. Aλλά συγχρόνως η Ποθητή θα ζήσει έναν έρωτα τυραννικό, καθώς εραστής της είναι ο Aσλάν, αμείλικτος διώκτης του ελληνισμού και διοικητής των Tούρκων ιππέων της Πελοποννήσου. Διχασμένη ανάμεσα σε δυο αγάπες, την αγάπη για την επαναστατημένη πατρίδα και την αγάπη για τον Tούρκο πολεμιστή, θα δώσει άλλη μια μάχη, η έκβαση της οποίας έχει κριθεί εκ των προτέρων.

Κριτικές του βιβλίου

Ιστορίες μέσα στην Ιστορία

Το τελευταίο μυθιστόρημα της Ελένης Σαραντίτη είναι πλημμυρισμένο από ιστορίες μέσα στην Ιστορία. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα πάθους. Η συγγραφέας πλάθοντας την ηρωίδα της, την Ποθητή, επιχειρεί να διεισδύσει στον ταραγμένο κόσμο της υπόδουλης Ελλάδας, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Με αυτή την έννοια η ιστορία της Ποθητής, που κλέφτηκε νήπιο πέντε χρονών από τη μάνα της, πουλήθηκε στο παλάτι του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, κι αγαπήθηκε από την «αγγελοκάμωτη» κυρα-Βασιλική, που την ανάθρεψε σαν παιδί της, τη σπούδασε και την προετοίμασε για τον Αγώνα, είναι ένα ευρηματικό σημείο εκκίνησης, για να υφάνει μια σύνθετη διακλάδωση εικόνων, σχέσεων, παραδόσεων, αναζητήσεων. Όταν η Επανάσταση εκρήγνυται στην Πελοπόννησο, η νεαρή, μυρωδάτη Ποθητή δραπετεύει από το παλάτι του Αλή Πασά, του πιο αισθηματικού τέρατος της Ιστορίας, και πολεμά τους Τούρκους. Αλλά η ηρωική της στάση έρχεται σε σύγκρουση με τον τυραννικό έρωτά της - με τον αμείλικτο διώκτη του Ελληνισμού και διοικητή των Τούρκων ιππέων της Πελοποννήσου. Ένα στοιχείο της πλοκής αξιοσημείωτο, το οποίο λειτουργεί ως πλαίσιο, ενώ στην ουσία αποτελεί έναν από τους κινητήριους μοχλούς της δράσης και μαζί ένα σχόλιο της Ιστορίας. Η Ελένη Σαραντίτη παίρνει τον αναγνώστη απ' το χεράκι και τον οδηγεί σελίδα σελίδα σε παραμυθένιους μπαχτσέδες με χαυνωτικές μυρωδιές, σε πρόσωπα ιστορικά και φανταστικά, σε πατρίδες υπαρκτές και πατρίδες αισθηματικές. Η αφήγησή της, σε πρώτο πρόσωπο, πορεύεται στη μνήμη, στην Ιστορία και στη μυθοπλασία με γλώσσα περίτεχνη, γλυκιά και τραχιά. Σ' έναν κόσμο που μας τον αφηγείται σαν παραμύθι παλαιικό.

ΕΛΕΝΑ Δ. ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, Τα Νέα

Αρχείο κριτικής: 

Έρωτας στη φωτιά του '21

Η Ελένη Σαραντίτη με το βιβλίο της "Ποθητή - Χρόνια σαν τη Φωτιά" κι έχοντας ίσως αποκτήσει, απο το προηγούμενο της μυθιστόρημα "Ο Κάβος του Αγίου Αγγέλου", οχι μόνο επίγνωση των χρόνων εκείνων της Εξέγερσης, αλλά και της ευψυχίας των λαικών αγωνιστών, ανδρών και γυναικών, δείχνοντας να έχει γνωρίσει και τα τεχνάσματα καμιά φορά της Ιστορίας, ακόμα και το δόλο της, συνέγραψε ένα βιβλίο που θα συγκινήσει αλλά και θα ευφράνει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΡΑΝΟΣ

Αρχείο κριτικής: 

 

Η Ποθητή επανάσταση

Διαβάστε την συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελευθεροτυπία, η Ελένη Σαραντίτη σχετικά με το βιβλίο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ

Αρχείο κριτικής: