Ο δρόμος της Γοργόνας

μυθιστόρημα
ISBN: 
960-03-4021-8
Τόπος: 
Αθήνα
Εκδόσεις: 
Καστανιώτης
Έτος: 
2005

Tον Aύγουστο του 1956, από τη Bενετία, την πολιτεία των υδάτινων λαβυρίνθων και των παμπάλαιων μυστικών, η εικοσάχρονη Pοζίνα ταξιδεύει για την Eλλάδα με μόνες αποσκευές ένα κόκκινο βαρύτιμο φουστάνι και την κληρονομιά των γονδολιέρηδων προγόνων της, την ικανότητα δηλαδή να επιπλέει στο νερό. Tαξίδι που θα φέρει την κοπέλα ναυαγό και τραυματία σε μια ακτή της Πελοποννήσου, με τους ντόπιους να την αποκαλούν Γοργόνα βλέποντάς την να περπατά στα κύματα. H Γοργόνα έχει θαλασσιά μάτια, φλογάτα μαλλιά και μια εξίσου φλογάτη αγάπη στην καρδιά. Tην ώρα δε που εκπνέει εξαντλημένη, ένα κοριτσάκι γεννιέται λίγο μακρύτερα, βρέφος ξανθογάλανο με μάτια όμοια με τα δικά της. Bαφτίζεται Bενετία. Mεγαλώνοντας της δίνουν το παρανόμι η Eκλεκτή των Mελισσών. Aλλά πώς κατέληξε η Pόζα από την αρχοντική βενετσιάνικη οικογένεια στον ελληνικό όρμο; Περιπλανήσεις ανήκουστες, πρόσωπα σαγηνευτικά, πολιτείες επιβλητικές και μυστηριακές, όπως Bενετία, Σαν Φρανσίσκο, Γένοβα, Kαόρλε Oυσουάια, και ένας Kεφαλονίτης ναυτικός που αναζητά τη φλογερή τραγουδίστρια Mερσέδες Iνχενιέρα στην αργεντίνικη πάμπα!

Κριτικές του βιβλίου

Η Σαραντίτη με εκπληκτική περιγραφική δεινότητα μας ξεναγεί μέσω της οικογενειακής σάγκας ανα τον κόσμο, μας μεταφέρει απο την Πελοπόννησο στη Βενετία και μετά στη Γένοβα, στο Σαν Φρανσίσκο, στο Παρίσι, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη και μετά στην Αργεντινή, όπου παρακολουθούμε έναν ναυτικό να ψάχνει το χαμένο του έρωτα, την τραγουδίστρια Μερσέδες Ινχενιέρα.

 

Ν. ΣΙΩΤΗΣ

Αρχείο κριτικής: 

[...]Το τι διαβάζεις σ'αυτό και το τι απολαμβάνεις δεν λέγεται. Απολαμβάνεις πρώτα τη δημιουργική φαντασία της δόκιμης και πολυβραβευμένης συγγραφέως, πλουτίζεσαι με τα πραγματικά που παραθέτει - όπως προείπαμε -,αλλά και ελκύεσαι εποικοδομητικά απο την πολύχυμη, εύπλαστη, ακριβή και εύστοχη γλώσσα της.

M. ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ Λακωνικός Τύπος

 
Αρχείο κριτικής: