Καρδιά από πέτρα

διηγήματα
ISBN: 
960-03-1386-5
Τόπος: 
Αθήνα
Εκδόσεις: 
Καστανιώτης
Έτος: 
1995
Σελίδες: 
132

Κριτικές του βιβλίου

[...] Έτσι, όχι μόνο δώδεκα ιστορίες ζωντανεύουν, γιατί η συγγραφέας διαθέτει εξαιρετική ενάργεια στη μετάδοση αισθημάτων και κυρίως τη μετάγγιση στιγμών, αλλά και η δική της ζωή, σε σπαράγματα, αναδύεται, έστω κι αν συνήθως τη βρίσκουμε «χωμένη» στο πίσω κάθισμα ενός ταξί. Εκπέμπει πολλή τρυφερότητα με τον τρόπο που θίγει τα παιδικά της χρόνια, όταν σκιτσάρει την προσωπικότητα του πατέρα και της μάνας, κυρίως το θάνατο της -πόνος και οιμωγή με άπειρη λεπτότητα- τα λατρεμένα πρόσωπα των παιδιών της, την αδιόρατη θλίψη που περιβάλλει την προσωπική της ζωή, κι αυτή τη φύση που πώς να ξεχαστεί στις λαχταριστές θάλασσες του Τσιρίγου και στις ομορφιές της επαρχιώτικης γης!

ΕΥΓ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ Ριζοσπάστης

 

Το αθηναϊκό ταξί, όχημα κατανόησης, μέσο φιλίας

Δεν είχαμε μέχρι τώρα φανταστεί ότι το αθηναϊκό ταξί, θα γινόταν, στα μάτια μιας σύγχρονης Ελληνίδας συγγραφέως ευκαιρία έμπνευσης και ότι θα έγραφε σελίδες όπου το συγκοινωνιακό αυτό μέσο θα παρουσιαζόταν όπως το είδε και το ένιωσε η ευαισθησία της αλλά και οι συχνές μετακινήσεις της: τόπος εξομολόγησης, δηλ. ανακούφισης της μοναξιάς των ανθρώπων της μεγαλούπολης, σημείο συνάντησης των καημών όχι και λίγων συμπολιτών μας.

Πράγματι. Το αθηναϊκό ταξί ενέπνευσε τη συγγραφέα Ελένη Σαραντίτη, ώστε να μας δώσει ένα από τα ωραιότερα, ωριμότερα και αληθινά ανθρώπινα έργα, που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό, καθώς, ομολογουμένως, όσοι το διάβασαν ενθουσιάστηκαν, τόσο για τον καινούργιο και ασυνήθιστο τρόπο γραφής του, όσο και για το περιεχόμενο που είναι πολύ τρυφερό και εισχωρεί σε βάθος στα σύγχρονα προβλήματα.

Πρόκειται για ένα κείμενο απολύτως πρωτότυπο, διότι απ’ όσο θυμόμαστε, ταξί-πρωταγωνιστής και ήρωας στη σύγχρονη λογοτεχνία δεν είχε ξανακυκλοφορήσει... Βέβαια, στην ουσία πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η ίδια η ζωή, δηλαδή οι επιβάτες, οι οδηγοί των ταξί, όλος αυτός ο κόσμος που κινείται καθημερινά και ασταμάτητα, που υποφέρει από μοναξιά και από έλλειψη επικοινωνίας και που μη έχοντας πρόθυμο ακροατή στο χώρο της δουλειάς ή και στο σπίτι του ακόμη, ανοίγει την ψυχή του μέσα στον μικρό αλλά φιλόξενο χώρο του οχήματος. Σίγουρος, ο αφηγητής φυσικά, εκ των προτέρων ότι η συνάντηση είναι στιγμιαία και η γνωριμία θα κρατήσει τόσο, όσο και η διαδρομή. Η ίδια η συγγραφέας μας είπε:

«Οι ιστορίες μου συνδέονται μεταξύ τους μέσω των διαδρομών που ακολουθεί μια γυναίκα σε διάστημα τριάντα περίπου χρόνων και πρόκειται, κατά κάποιον τρόπο, για την προσωπική της ιστορία, το στίγμα της στην πόλη αυτή. Αλλά είναι και αυθεντικά στιγμιότυπα της ζωής στους αθηναϊκούς δρόμους.

Είναι μικρές ανθρώπινες στιγμές που συχνά γίνονται και πολυσύνθετες -λόγω των πολλαπλών μισθώσεων που έχουν πια καθιερωθεί- και που συντελούν ώστε να γίνουν «φίλοι», «εξομολογοι», «εξομολογητές», «συμπαραστάτες», άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους και να μοιραστούν τις έννοιες, τις φροντίδες, τις ανησυχίες τους, τις πίκρες, αλλά και τις χαρές τους. Τις προσωπικές, αλλά και τις συλλογικές απογοητεύσεις».

Το βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη και ήδη μέσα σε δύο μήνες ετοιμάζεται και η τρίτη του έκδοση.

Δ. ΚΑΠΡΑΝΟΣ Καθημερινή, 21/04/1996